اگر هنوز از ویندوز اکسپی استفاده میکنید و امنیت زندگی دیجیتال برایتان مهم است، به فکر سیستم عامل تازهای باشید. سفره XP برای هکرها به زودی رنگارنگتر هم خواهد شد. سیستم عاملهای متن باز نیز گزینههای مناسبی هستند. چراکه پشتیبانی از ویندوز XP از یک ماه دیگر قطع خواهد شد و از این پس با استمرار استفاده از این نسخه ویندوز خطر گسترش بدافزارها افزایش مییابد.
بالاخره پس از نزدیک به یک سال اطلاعرسانی به روز اتمام پشتیبانی از ویندوز XP نزدیک میشویم؛ مایکروسافت از زمان انتشار اولین خبر در مورد قطع پشتیبانی از ویندوز XP، دائماً از روشهای مختلف سعی کرده است به کاربران هشدار دهد که از نسخههای جدیدتر ویندوز استفاده کنند و با ویندوز XP خداحافظی کنند.
مایکروسافت نزدیک به یک سال پیش (در پاییز ۲۰۱۲) اعلام کرده که از هشتم آپریل ۲۰۱۴ (۱۹ حمل ۱۳۹۳) دیگر بستههای بهروزرسانی را برای ویندوز اکسپی منتشر نمیکند. با این حساب، حتی اگر از نسخه اصلی و ثبتشده ویندوز استفاده میکنید هم، باید کمکم به فکر سیستم عاملی جدید باشید؛ البته اگر به حریم خصوصی خود اهمیت میدهید و نمیخواهید درهای زندگی دیجیتالتان را به روی هکرها باز بگذارید.
این سیستم عامل مدتهاست که به لقمه چرب هکرها تبدیل شده است. انتظار میرود که مجرمان انترنتی با شنیدن خبر "توقف پشتیبانی امنیتی از XP"، برای نفوذ به دستگاههای مبتنی بر این سیستم عامل، انگیزه تازهای هم یافته باشند.
کمپانی مایکروسافت، طراح ویندوز، در اکتبر ۲۰۱۲ اعلام کرد که این سیستم عامل در مقایسه با ویندوز هفت در یک بازه زمانی مشخص حدودا دو برابر بیشتر مورد حمله هکری قرار گرفته است.
پایان ارائه آپدیتهای امنیتی برای XP به این معنی است که حفرههای امنیتی آن باز خواهد ماند و هکرها بهسادگی میتوانند از آسیبپذیریهای موجود در سیستمهای مبتنی بر این سیستم عامل٬ برای حمله و نفوذ به آنها استفاده کنند. به این ترتیب٬ میتوان گفت اکسپی به زودی از ناامنترین سیستمهای عامل در سراسر جهان خواهد بود.
مایکروسافت قصد داشت اکسپی را در سال ۲۰۱۱ از رده خارج کند٬ اما با توجه به پراکندگی گسترده این سیستم عامل در جهان، این تصمیم با سه سال تأخیر اجرایی میشود. شاید نگاهی به کمپیوترهای اطرافیان این حس را تداعی کند که ویندوز اکسپی مدتهاست از خانهها و میزهای کار و لپتاپهای کاربران رخت بر بسته؛ اما آمار رسمی از واقعیت دیگری حکایت میکند.
مایکروسافت بر پایه دادههای دریافتی از اپلیکیشنهای انترنتی برآورد میکند که هنوز ۷/ ۳۸ درصد از کمپیوترهای فعال در جهان از نسخه اکسپی ویندوز استفاده میکنند. با این حساب تنها نسخه هفت با ۴۵ درصد پراکندگی بیشتری نسبت به اکسپی دارد.
سیستم عاملهای متن باز٬ جایگزینی مناسب برای ویندوز
اگر طالب نسخه اصلی سیستم عامل هستید، اما به نسخههای غیرکاپی دسترسی ندارید یا نمیخواهید برای آن هزینه کنید، سیستم عاملهای متن باز را آزمایش کنید. با این انتخاب چند نشان را با یک تیر میزنید: نخست اینکه این سیستم عاملها رایگان هستند و به صورت خودکار به روز میشوند. دوم اینکه بر خلاف دنیای سرورها، سیستم عاملهای مبتنی بر کدهای لینوکس/ گنوم "هنوز" سهم چندانی از کمپیوترهای خانگی ندارند. این عامل انگیزهای برای نفوذ هکرها ایجاد نمیکند. بنابر این امکان اصلاح حفرههای امنیتی احتمالی با سرعت بیشتر و با مشورت شمار بیشتری از کاربران و متخصصان وجود دارد.
از سوی دیگر، به ویژه نسخههای جدیدتر سیستم عاملهایی مانند "اوبونتو" یا "مینت" طیف وسیعی از سختافزارها را به صورت خودکار میشناسند و نگرانی چندانی نسبت به از کار افتادن قطعات سیستمهای قدیمیتر وجود ندارد. همچنین ظاهر دسکتاپ یا بسیاری از اپلیکیشنهای موجود در سیستم عاملهای متن باز تا حد بسیار زیادی به ویندوز نزدیک شده است؛ البته نسخههای پیش از ویندوز هشت.
مایکروسافت پیشنهاد کرده است که تعداد کمی از کمپیوترهای شخصی قدیمی هستند که قابلیت ارتقاء به نسخهی جدید ویندوز یعنی 8.1 را دارند، در صورتی که کمپیوتر کاربران این قابلیت را دارد بهتر است، نیازمندیهای سامانه برای نصب Windows 8.1 را با بارگیری Windows Upgrade Asistant بررسی نمایند و در صورتی که کمپیوتر آنها در حدی نیست که از این نسخهی ویندوز پشتیبانی کند، کمپیوتر شخصیِ جدیدتری تهیه کنند.
همچنین این شرکت به منظور کمتر کردن مشکلات انتقال دادهها از ویندوز XP به ویندوز جدیدتر، با همکاری Laplink یک ابزار رایگان برای انتقال دادهها و تنظیمات ویندزو به نام PCMover توسعه داده است.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/1611